Op zoek naar de zin van het leven. Welke spirituele richting kun je dan het beste op gaan? Spiritualiteit is een breed begrip en je kunt dus veel kanten op. Religie, engelen, lichtgidsen, geesten en Boeddha. Mindfulness en zen. Yoga en yogi. Mediteren in een grot of gewoon lekker in je meditatieruimte? Je verdiepen in spiritualiteit is je kennis verruimen. Vind stilte en rust. Begin eens met het lezen van één van deze boeken.

Eigenlijk alle boeken van de Dalai Lama zijn het absoluut waard om gelezen te worden! De Dalai Lama heeft met zijn boodschap van vrede, mededogen en geweldloosheid vele volgelingen achter zich vergaard. Boeddha heeft een mooie leer achtergelaten, vol met mededogen en de gedachte dat iedereen bevrijd kan worden van het lijden. Lees over de psychologische kennis van het Tibetaans boeddhisme. Ook Paulo Coelho mag je eigenlijk niet overslaan.

Boeddha en zijn leer

Nog slechts betrekkelijk kort hebben wij als westerlingen de mogelijkheid om een oordeel te vormen over Boeddha en zijn leer. Het boek van professor dr. Hermann Beckh heeft een prachtig boek geschreven over Boeddha. Het stelt ons in staat het belang van het boeddhisme op zijn juiste waarde te schatten.

Boeddhisme – een bloemlezing

Je krijgt een levendig en helder inzicht in de belangrijkste aspecten van het boeddhisme. Maak kennis met de woorden van Boeddha zelf en met de visie van hedendaagse boeddhistische leraren.

Tibetaanse geneeskunde

De auteur, een Duitse arts, wil inzicht verschaffen in de Tibetaanse geneeskunst. Hij behandelt de zienswijze op het ontstaan van ziekten waarbij geestesgesteldheid, gedrag en voeding een belangrijke rol spelen. Verder worden veel gebruikte diagnosetechnieken als pols- en urinediagnose besproken naast inwendige en uitwendige therapieën als bijvoorbeeld kruidenpillen en massage. Ook wordt een vergelijking gemaakt met Westerse geneeskunde. Bevat een adressenlijst van organisaties op het gebied van Tibetaanse geneeskunst alsmede een register van de belangrijkste termen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van tekeningen en tabellen – op de omslag een foto van een Tibetaans klooster met een kleine portretfoto van de Dalai Lama. De auteur lijkt, ondanks zijn merkbaar grote betrokkenheid, niet echt boven zijn onderwerp te kunnen staan: de opbouw binnen de hoofdstukken is soms niet erg logisch, de informatie onevenwichtig en de uitleg doet wat fragmentarisch aan. Daardoor is het een boek geworden dat niet meer dan een indruk geeft van dit vakgebied.

De Alchemist van Paulo Coelho

De jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: ‘Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (…) Waar je hart is, is ook je schat.’ Zo’n mooi boek!

Boeddhisme is een levensfilosofie

Het is een introductie in het boeddhisme, een essay. De schrijver, Dorien Quik vertelt helder over de leer van Boeddha Shakyamuni, die zo’n 2500 jaar geleden in het huidige zuiden van Nepal werd geboren. In het boeddhisme gaat het centraal over het welzijn van alle levende wezens. We hebben als mens de mogelijkheid om gelukkige en vriendelijke mensen te zijn en het is belangrijk om aspecten zoals oprechte vriendelijkheid en vrijgevigheid te bevorderen. Anderen geen schade te berokkenen. We willen niet lijden. Pas als we inzien dat lijden is ontstaan uit zintuiglijk en mentaal verlangen zullen we het interessant gaan vinden geestelijk onderzoek te gaan doen.

In relatie zijn met jezelf én de ander

De menselijke geest is tweeledig: er is een absolute en een relatieve geest. Door kennis te hebben over de werking van de geest ontstaat het inzicht hoe deze twee soorten ons leven beïnvloeden. De absolute geest is onvergankelijk en onveranderlijk en de relatieve geest is vergankelijk en veranderlijk. Daar de relatieve geest de fenomenen van onze wereld, zoals gedachten, woorden en vormen vertegenwoordigt, denken we daar veel over te weten. De absolute geest kennen we vaak niet; er is een vermoeden dat deze aanwezig zou kunnen zijn.
Binnen de boeddhistische filosofie is er geen enkele twijfel over de absolute geest. Sterker nog, zij stelt dat vanuit het absolute al het relatieve ontstaat. Daarnaast heeft de absolute geest vele prachtige eigenschappen die zich ‘als vanzelf’ ontvouwen, zoals helderheid, kennis, oprechte vriendelijkheid, gelukzaligheid en mededogen. In relatie zijn met onszelf betekent dat we de geest in zijn twee hoedanigheden omarmen.
Dit betekent dat we in vriendschap en in vrede met onszelf leven, wat we uitstralen naar de wereld om ons heen.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen