Nog steeds vinden wij mensen dat de tijd lineair is. Van beginpunt tot eindpunt. Rechtdoor. Maar alles in het hele universum is cyclisch of elliptisch. Zonder begin of eind. Het is er en het blijft er. De tijd sterft niet. De tijd kan niet sterven. De tijd zal er altijd zijn.

Vierde dimensie.

Tijd is de vierde dimensie. We kunnen spreken over tijdsduur, de lengte van een periode tussen twee gebeurtenissen en we kunnen het hebben over tijdsperceptie, over hoe wij als individuen tijd ervaren. Hier is het eerste vreemde in tijd: wij ervaren tijd allemaal verschillend. Voor de één vliegt de dag voorbij, voor de ander komt er geen eind aan. De ene mens verveelt zich en de ander heeft tijd te kort. Hoe kun je tijd te kort hebben? Tijd is ongrijpbaar, dus kun je het ook niet hebben, laat staan er te kort van hebben. Misschien houden wij de tijd te veel voor een veelheid aan momenten achter elkaar. En tussen die momenten kunnen mooie momenten zitten, die we dan willen grijpen en vast willen houden. Strike the pose, freeze frame, once in a lifetime, etc. Maar de tijd loopt gewoon door, alsof er niets gebeurd is, alsof er niets aan de hand is.

Time waits for no one.

Hemels plezier houdt niet op
We zijn verzadigd met vrije tijd, we zien het voorbij vliegen
Tijd wacht op niemand en ook niet op mij
Tijd wacht op niemand en ook niet op mij
Tijd is in staat een gebouw af te breken en het gezicht van een vrouw te vernietigen
Uren zijn als diamanten, raak ze niet kwijt
Tijd wacht op niemand, hij heeft geen favorieten
Tijd wacht op niemand en hij zal ook niet op mij wachten
Mannen bouwen hoge torens voor eeuwige roem
Hier komt hij hakken en breken, hoor hem lachen om hun bedrog
Tijd wacht op niemand en ook niet op mij
Ja, de tijd wacht op niemand, en ook niet op mij
Drink in jouw zomer, oogst jouw maïs
Dromen van de nacht zullen verdwijnen door het ochtendgloren
Tijd wacht op niemand en ook niet op mij
Tijd wacht op niemand en ook niet op mij
Nee nee nee, niet op mij…

Het Moment.

In vliegende sprint, balancerend op de rand van de snede.
Kaal met een haarlok op zijn voorhoofd, het lichaam bloot.
Greep je hem vooraf, houd je hem vast, maar eenmaal ontsnapt.
Kan Jupiter zelf hem niet eens terughalen.
Zo geeft hij uitdrukking aan het korte moment dat daden mogelijk zijn.
Om resultaten niet mis te lopen door getreuzel.
Bedacht men in het verleden dit beeld van Het Moment.

De tijd is slechts een aaneenschakeling van momenten en gebeurtenissen. Voor je het weet, is het moment voorbij en kun je weer wachten op een nieuwe gebeurtenis. Tijd is verandering, verandering blijft. Verandering gaat door, zelfs na de dood, na het sterven. Jij wordt een ander mens. Voel jij je al een ander mens?

Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen