Op het kruispunt?

De tijd is daar: de mens is op een kruispunt aangekomen waar hij zal moeten beslissen tussen onderworpenheid aan materie (geld en bezittingen) en streven naar verovering van de wereld van de geest. De mens zal zelfzuchtige begeerten ondergeschikt maken en zichzelf opgelegde begrenzingen overschrijden.
Wat wij geboorte noemen is de andere kant van de dood. Wij zijn reeds vele doden gestorven voor we in dit leven, deze incarnatie binnenvielen. Volgens de leer van Boeddha is het een groot voorrecht als mens te worden geboren, omdat het de unieke gelegenheid biedt door eigen beslissen proberen te worden bevrijd en te worden verlicht.

Kies de juiste afslag

In de dagelijkse situaties in ons leven bestaan allerlei dwaalsporen die ons verleiden: restaurant (voedsel), tankstation (benzine), hotel (slapen). Er wordt steeds wel iets beloofd op onze reis over de snelweg van het leven. Veel informatie, veel kleurrijke reclameborden. We willen altijd ergens anders zijn, dat is in feite het probleem. Wanner we tevreden zouden zijn met waar we zijn en wat we zijn en wat we hebben, kunnen we ons realiseren dat wij nou eenmaal vast zitten aan de snelweg. We moeten hem toch echt afreizen, ondanks dat we de mogelijkheid hebben om ergens af te slaan. Maar eigenlijk hebben we geen keuze. We willen zo graag iemand anders zijn, we willen zo graag een masker opzetten. En als we nou die afslag nemen dan kunnen we gewoon die ander zijn en dan is het probleem opgelost. We denken wellicht dat mensen in ons een andere persoon zien, degene die wij zouden willen zijn.

Afslag Disneyland

Maar het boeddhisme belooft niets. Het leert ons om te zijn waar we zijn en wat we zijn. Steeds weer, en het leert ons met onze levensomstandigheden om te gaan. Dat is de manier om verder te gaan op onze levenssnelweg, zonder afgeleid te worden door allerlei dwaalsporen. Op het bord staat Disneyland. Als we hier afslaan, zitten we goed. Maar als we weer weg willen van Disneyland, moeten we toch weer terug naar diezelfde snelweg. Wat onvermijdelijk is. Steeds weer moeten we zien terug te komen op de snelweg, dat is namelijk de weg naar het volgende leven. Dit geeft onze fundamentele situatie weer. In dit proces zitten we onafgebroken verwikkeld. Boeddha zag de wereld zoals die is en dat was zijn verlichting. Boeddha betekent wakker zijn, klaarwakker. En dat is zijn boodschap aan ons.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen