Het fundament van het boeddhisme, de vier edele waarheden

  1. Het bestaan van lijden
  2. De oorzaken van lijden
  3. Het einde van lijden is mogelijk: Nirvana
  4. Het pad dat leidt naar het opheffen van de oorzaken van lijden
  1. Lijden staat voor ongemak, frustratie of het ervaren van problemen. Geluk is slechts van korte duur en maakt snel weer plaats voor nieuwe ontevredenheid, verlangen naar verandering of begeerte. Niets in deze wereld is immer perfect of compleet betrouwbaar, de enige zekerheid is de dood, waarbij we alles verliezen waar we aan gehecht waren.
  2. We geven al snel de schuld van ons lijden aan anderen, maar als we eerlijk zijn zullen we ontdekken dat we zelf vol zitten met eindeloze verlangens. “Ik wil goed doen, ik wil goed zijn, ik wil meer geld, ik wil een betere baan, een mooier huis…”, lijken op het eerste gezicht allemaal goede ideeën, maar zullen nooit tot volledige voldoening leiden.
  3. De dood is niet het einde van het lijden; we worden namelijk opnieuw geboren, wedergeboorte. Toen de Boeddha de verlichting bereikte, begreep hij dat de staat van Nirvana het definitieve einde van lijden is. Dit is de inspiratie voor velen om ook zich te trachten te bevrijden van de wereld van onbevredigende verlangens en begeerte.
  4. De Boeddha geeft een advies om het Nirvana en het Boeddhaschap te bereiken. Dit kan door het achterwege laten van de tien negatieve activiteiten (zoals stelen, doden, liegen, etc.) en het volgen, het beoefenen van het achtvoudige pad. De juiste spraak, de juiste acties, het juiste levensonderhoud, de juiste inspanning, het juiste bewustzijn, de juiste concentratie, de juiste motivatie en intentie en het juiste inzicht in de werkelijkheid.
Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen