Een Boeddha kopen voor jezelf, mag dat?

We zouden eerst even moeten kijken naar wat een beeld van Boeddha nou eigenlijk voorstelt. Boeddha staat voor verlichting, geluk, voorspoed, goede gezondheid, liefde, vriendelijkheid, bescherming, genezing en niet te vergeten mededogen. In het Oosten is het heel normaal een Boeddha kopen voor jezelf, je wordt zelfs uitgelachen als je het rare verhaal uit Nederland vertelt dat je voor jezelf geen Boeddhabeeldje mag kopen! Ergo: waarom zou je eigenlijk jezelf niet alle geluk van de wereld en veel mededogen schenken? Als je het mooie beeldje van Boeddha dat je graag in je woonkamer zou willen neerzetten met veel liefde koopt, zal het je ook veel liefde brengen.

Wie is Boeddha?

Als Boeddha alleen maar een mens is, hoe kan hij ons dan helpen? Boeddha, die ruim 2500 jaar geleden in het noorden van India leefde, is te beschouwen als een mens die zijn geest zuiverde van alle verstorende emoties en onwetendheid. Die al zijn geestelijke mogelijkheden ontwikkelde tot alwetendheid. Die de verlichting bereikte. Ieder mens, en zelfs ieder voelend wezen dat hetzelfde doet wordt een Boeddha. Ook kan worden gedacht een bepaalde Boeddha of Boeddhavorm te zien als alwetende geest die zich in een bepaalde fysieke vorm manifesteert om met ons te kunnen communiceren. Weer een andere manier is om Boeddha te beschouwen als de toekomstige Boeddha die we zelf zullen worden als we ons op de juiste manier bezighouden met het pad. Als we onze geest zuiveren en al onze mogelijkheden ontwikkelen.

Kunnen we zelf Boeddha worden?

De laatst genoemde manier waarop we de Boeddha, tot wie de toevlucht nemen, kunnen begrijpen is als de verschijning van ons eigen Boeddhanatuur als deze volledig ontwikkeld zou zijn. Alle voelende wezens hebben de mogelijkheid om Boeddha te worden, verlicht te worden, want we hebben allemaal de heldere natuur van de geest. Op het moment wordt onze geest verduisterd door verstorende emoties en handelingen (karma). Door voortdurende oefening kunnen we deze onzuiverheden uit onze geestesstroom verwijderen en de zaden van al onze
mogelijkheden voeden. Zo kan ieder van ons een Boeddha worden als het proces van zuivering en groei voltooid is. Dit is een uniek kenmerk van het boeddhisme, want in de meeste religies bestaat er een onoverbrugbare afstand tussen God en de mens. Boeddha heeft echter gezegd dat elk levend wezen de mogelijkheid tot perfectie in zich draagt. Het is slechts een kwestie van
beoefening en het creëren van de oorzaken om die perfecties te bereiken. Als we Boeddha visualiseren en aan hem denken als de toekomstige Boeddha die we zelf zullen zijn, dan stellen we ons onze, nu nog latente, Boeddhanatuur voor in zijn volledige vorm. We denken aan de toekomst wanneer we het pad van zuivering en groei voltooid zullen hebben. We stellen ons de toekomst voor in het heden en op deze wijze bevestigen we onze eigen goedheid. Dit helpt ons tevens te begrijpen dat wat ons uiteindelijk beschermt tegen lijden, onze eigen beoefening en het bereiken van de verlichting is.

We zijn allemaal Boeddha

We bezitten allemaal de Boeddhanatuur, we kunnen allemaal ook zelf verlicht worden, Boeddha zijn. Het zit al in ons, we moeten het alleen nog ontwikkelen. Begin met een Boeddha kopen en het beeld in je kamer te zetten. Koop hem zelf waar je wilt. Koop hem met liefde.

Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen