Boeddhistisch altaar

Je wil een fijne meditatieruimte voor jezelf creëren en je wil daarvoor een altaar inrichten. Meestal staat een beeld(je) van Boeddha centraal dat dient als referentieobject. Dit kan ook een afbeelding zijn van Boeddha. De beelden en afbeeldingen van Boeddha worden altijd op een waardige plek gezet. Op een hoge kast of tafel, op de schoorsteenmantel, ergens waar jij het goed op z’n plaats vindt staan in jouw meditatieruimte. Dit beeldje of deze afbeelding kan je helpen om jouw aandacht op Boeddha te richten en is dus absoluut niet bedoeld als decoratie of leuk object voor bezoekers. Je kunt dus volstaan met een eenvoudig en goedkoop beeld, of zelfs een simpele afbeelding of een kaart met de afbeelding van Boeddha.

Het doel van het altaar

Ook is het hele altaar niet bedoeld als decoratie, maar als een aandachtspunt dat je helpt bedachtzaamheid en alertheid ten aanzien van de Dharma en het spirituele pad te ontwikkelen. Het altaar dient op deze wijze als referentiepunt om wijsheid, liefde en mededogen te ontwikkelen. Afbeeldingen van Boeddha hebben een krachtige uitstraling omdat het volmaakte vormen zijn. Iedere keer als je ernaar kijkt, zullen heilzame indrukken in je geest ontstaan. Van een altaar gaat een krachtige spirituele energie uit.
De Boeddha zei voor hij zijn lichaam verliet: “Als ik er straks niet meer ben, kun je afbeeldingen van mij beschouwen als mijn vertegenwoordigers. Eerbied tonen en offergaven aanbieden aan een Boeddhabeeld hebben hetzelfde effect als offergaven direct aan de Boeddha”.

De uitvoering

Het altaar heeft de functie om referentiepunt te zijn bij je streven een Boeddha te worden voor het welzijn van alle levende en voelende wezens. De opbouw van het altaar hoeft niet groots en indrukwekkend te zijn. Centraal staat meestal een afbeelding van Boeddha Shakyamuni. Alle kwaliteiten van de Boeddha, de drie kernkwaliteiten (wijsheid, mededogen en vaardige methoden), de vijf wijsheden en alle andere goede kwaliteiten van lichaam, spraak en geest worden gesymboliseerd door deze afbeelding.
Links (voor de kijker) of boven de Boeddha een tekst, bijvoorbeeld een Lam Rim tekst of een soetra van de wijsheid. De tekst symboliseert de verlichte spraak van de Boeddha.
Rechts van de Boeddha een (afbeelding van) een stoepa of een vajra en bel. Dit symboliseert de geest van de Boeddha.
Daarnaast kunnen andere afbeeldingen geplaatst worden, bijvoorbeeld van Maitreya (links van de Boeddha) en Manjushri (rechts van de Boeddha), de Dalai Lama, meditatie-Boeddha’s en Dharmabeschermers. Door de ontmoeting die je op deze manier steeds hebt met de Boeddha doe je veel heilzame indrukken op, die verstrekkende gevolgen hebben voor je spirituele ontwikkeling. Het regelmatig zien van een afbeelding van de Boeddha veroorzaakt een krachtige indruk in de geest, die houvast biedt tijdens moeilijke momenten en tijdens het stervensproces. Door het beeld van de Boeddha in gedachten te roepen kun je positief denken en dit kan helpen tot een goede wedergeboorte.

Klik hier voor een paar mooie altaren.

Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen