Spirituele spulletjes

Je bent op het spirituele pad gekomen en je bent blij. Je kijkt op een heel andere manier naar de wereld. Je ervaart je gedachten op een heel andere manier. Het voelt vrij en je durft het eigenlijk niet echt hardop uit te spreken, maar je voelt je soms bijna verlicht. Je reageert rustiger, je zit in het nu en je voelt je vaak gelukkig.
Klinkt heerlijk hè? Maar jij kunt dat ook bereiken. Ik ben bij een boeddhistische stichting dharma-lessen gaan nemen. Dan komen al snel hele moeilijke woorden naar je toe zoals zelfloosheid, leegte, een staat van zijn, dharma, karma en verlichting. Maar door middel van meditatie en met elkaar filosoferen over het leven en het lijden kom je erachter dat het boeddhisme een prachtige levensfilosofie is.

Boeddha

Boeddha Shakyamuni leefde van ongeveer 450 tot 370 voor Christus in het gebied dat tegenwoordig in het noorden van India en Nepal valt. Hij zou tachtig jaar oud zijn geworden. Koningin Maya, van het volk der Sakhya’s, was zwanger. Wijze mannen bezochten haar en vertelden haar dat ze zwanger was van een goddelijke zoon, die of een groot heerser, of een groot geestelijke leraar zou worden. Haar echtgenoot, koning Suddhodhana, was vastbesloten dat zijn zoon, Siddhartha Gautama, hem ooit zou opvolgen en geen geestelijk leraar zou worden. Daarom voedde hij de jonge prins op in de beschermde omgeving van het koninklijk paleis en zag hij erop toe dat hij niet met de buitenwereld in contact kon komen. Siddhartha leidde zodoende weliswaar een leven van luxe en plezier, maar hij was niet gelukkig. Op een dag verliet Siddhartha het paleis om een tochtje te gaan maken. Tijdens dat uitstapje zag hij vier mannen: een oude man, een zieke man, een dode man en een asceet, die zelf niets bezat, maar leefde van voedsel en geld dat hem geschonken werd. Niettemin zag hij er gelukkig uit. Siddhartha zag plotseling dat niets in het leven bestendig is en besloot het voorbeeld van de asceet te volgen. Hij vertrok diezelfde avond nog uit het paleis, om de verlossing uit het lijden en de kringloop van het bestaan te vinden. Hij sloot zich aan bij vijf asceten die zich in de wildernis hadden afgezonderd. Siddhartha volgde hun voorbeeld, en gaf zich over aan de extreemste vormen van ascese. Zes jaar later, toen hij bijna doodging van de honger, zag hij in dat dit niet de juiste manier was om de verlossing te bereiken. Hij trok daarom verder en nam voedsel aan om weer op krachten te komen. Toen hij weer op krachten was besloot hij onder een boom te mediteren en er niet onder vandaan te komen voordat hij de verlossing had bereikt. Op de negenenveertigste dag kreeg hij inzicht in zijn vorige levens en zekerheid over de oorzaken van het lijden van de mens en hoe dat lijden kan worden weggenomen. Hierdoor was hij een ontwaakt persoon, de Boeddha.

Op zoek naar… Boeddha kopen

En dan kun je nu op zoek naar allerlei mooie spirituele spulletjes in een Tibetaanse webwinkel. Boeddha kopen, mala’s (armbanden om mee te mediteren) en nog meer boeddhistische producten kun je in de Tibet webshop vinden. Ook zijn er in de Tibetaanse winkel prachtige altaartjes en rituele voorwerpen te zien en te koop. Beelden en beeldjes van Boeddha, maar ook helder en lang doorklinkende klankschalen waar je stil en rustig van wordt kun je vinden in een Tibetaanse webshop.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen