Misschien ken je de uitdrukking De liefde van de man gaat door zijn maag‘ wel. Maar ook ongezond voedsel, verdriet en het hectische dagelijks leven volgen hun weg langs onze spijsverteringsorganen. Krampjes en pijn zijn daarvan het gevolg. Lees hier hoe je acute maagklachten snel kunt verlichten met kruidenthee en hoe je jezelf op lange termijn tegen kunt beschermen.


Wie kent het niet? Na een uitgebreide maaltijd heb je pijn in je buik. Maar eigenlijk heb je pijn in je maag. Het steekt en het drukt en het trekt in je maag. We voelen ons ellendig en brengen dan het liefst de rest van de dag in bed door. Kalmerende kruidenthee biedt eerste hulp bij maag-darmklachten. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging houden jou en je spijsverteringssysteem van nature gezond en actief op de langere termijn.

Maagpijn, waar komt die pijn vandaan?

De pijn in de bovenbuik wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde zuurproductie tijdens de spijsvertering. Hoewel maagpijn je enige tijd kan uitschakelen, is het meestal onschadelijk. Er zit zelden een ernstige ziekte achter. De hoeveelheid maagzuur die nodig is voor het spijsverteringsproces hangt af van wat je eet. Zure, vette en pittige maaltijden produceren meer zuur dan fruit en groenten. Het resultaat van ongezond eten is een geïrriteerde maag die pijn doet.

Zachte en onmiddellijke hulp bij maagproblemen


Natuurlijke kruiden zoals kamillebloem, pepermuntblaadjes of karwij zorgen voor een zachte en snelle pijnverlichting. Ze hebben een krampstillend, spijsverterings- en antibacterieel effect. Een theemelange met duizendblad is ook bijzonder gunstig voor indigestie en buikkrampen. In combinatie met zulke natuurlijke krachten kan een warmwaterkruik wonderen verrichten: de warmte stimuleert de bloedcirculatie, de buikspieren ontspannen en de pijn wordt verlicht. De beproefde spijsverteringsparachute rechtvaardigt zijn reputatie: hij ondersteunt de krampachtige oplossing in het maagdarmgebied en is op vele manieren gunstig voor lichaam en geest – bijvoorbeeld voor stress en nervositeit.

Evenwichtige voeding voor een natuurlijk gezond leven

Te veel vettig voedsel, overmatige stress en te weinig lichaamsbeweging kunnen leiden tot veelvuldige pijn of ernstige ziekten in het maagdarmgebied. Alcohol, koffie en sigaretten zijn ook niet aan te raden, omdat ze onze spijsvertering zwaar belasten. Trouw aan het gezegde Je bent wat je eet, heeft je dieet een enorme impact op jouw welzijn en je prestaties. Het is van voortdurend belang zodat je jouw hectische en veeleisende dagelijkse leven op een gezonde manier kunt beheersen. Maar zorg er ook voor dat je de tijd neemt om te ontspannen, om je sport te beoefenen, je hobby en je dierbaren. Op deze manier kunnen stressgerelateerde maagklachten vaak goed worden behandeld.

Basisvoeding voor een blije maag


Om maagpijn als gevolg van verzuring op lange termijn tegen te gaan, zweren velen bij een basisdieet. Dit beschermt de maag en brengt je lichaam weer in zijn natuurlijke balans. Kortom, het eten van een basisdieet werkt heel eenvoudig: vervang veel fruit en groenten, geen vlees en weinig zuivelproducten en, het beste, vervang frisdrank door water en thee. Het is belangrijk om te letten op een uitgebalanceerde zuur-base-verhouding, dat wil zeggen om voornamelijk basisvoedsel te eten en het zuurvormende dieet te verminderen. Aarzel dus niet en begin met iets goeds voor jezelf te doen. Niet alleen je buik zal je dankbaar zijn.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen