Als je problemen hebt of als iemand kritiek heeft op iets dat je gezegd hebt, stelt mededogen je in staat dankbaar te zijn. Mededogen is de beste remedie tegen woede en angst. Je bent nou eenmaal net als alle andere mensen ook een sociaal (zoog-)dier. Je hebt van nature zorg voor andere leden van je gemeenschap. Jouw leven is ook van hen afhankelijk. Je bent onderling verbonden met iedereen.

Je leert je kinderen over hun emoties en op welke manier ze de meest destructieve emoties kunnen aanpakken. Jouw doel in het leven is immers een grote gemeenschap van gezonde mensen. Avalokiteshvara Boeddha is de Boeddha van Mededogen. Avalokiteshvara is een bodhisattva die het mededogen van alle Boeddha’s belichaamt.

Chenresig

In het Tibetaans wordt Avalokiteshvara Chenresig genoemd. Chenresig heeft de krachtige belofte gedaan niet naar Nirvana terug te keren voordat alle levende en voelende wezens bevrijd zijn van hun lijden en het Boeddhaschap hebben bereikt. Hij wordt gezien als de beschermheer van Tibet en zijn mantra OM MANI PADME HUM is de bekendste mantra uit het Tibetaans Boeddhisme.

Mededogen

De vier armen van Chenresig of Avalokiteshvara vertegenwoordigen de Vier Onmetelijke Kwaliteiten van een Bodhisattva:

  • mededogen
  • liefde
  • vreugde
  • gelijkmoedigheid

Avalokiteshvara herinnert ons eraan dat het ware ontwaken, de verlichting, het Boeddhaschap niet een wegvluchten is van onze persoonlijke of wereldse problemen. Het is een actief uitreiken naar anderen, het omarmen van alle levende en voelende wezens op de hele wereld met de oneindige liefde en mededogen die in je hart aanwezig is.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen