Je wil rust, je wil onthaasten, je wil minder spullen en een zinvoller leven. Van vrienden hoor je wel eens over mediteren en dat het zo fijn is, maar wat is mediteren nu eigenlijk precies? Stiekem ben je er wel een beetje bang voor, maar je wil het toch ook wel eens ervaren. Mediteren is in ieder geval heel eenvoudig en bovendien heel gezond! Lees in dit blog over hoe je kunt beginnen met mediteren en wat het effect is.

Het gaat erom bij jezelf te komen. Helemaal in het moment te zijn. In het nu te zijn. Dit kun je simpel bereiken door alleen maar met je ademhaling bezig te zijn. Geen andere gedachten meer dan alleen maar je ademhaling. Je inademing en je uitademing. Volg je ademhaling. Ga eens lekker zitten. Op een plek waar je het fijn vindt om te zitten. Het liefst met een rechte rug, zodat je alert en toch ontspannen bent. Voel je zitbeentjes en je voeten op de vloer. Zorg dat je voeten warm zijn. Sluit je ogen en kom bij jezelf.

Tellen

Je gaat nu rustig in- en uitademen en aan het einde van de uitademing zeg je in jezelf 1, bij de volgende uitademing 2 en zo ga je door tot de 10. En na de 10 wordt je je bewust van wat er allemaal in jou gebeurt wanneer je in een ontspannen alertheid aanwezig bent. Merk op dat er wellicht spieren zijn die zich spannen, maar doe er niets mee. Het gaat om het opmerken, het ervaren en het bewust worden. Nu ga je de 1 iets verplaatsen. Je hebt de inademing en de uitademing. Vlak voordat je in gaat ademen, zeg je zacht in jezelf 1 en je laat het weer doorstromen tot en met 10. Dus de plaats van de 1 verandert iets. En als je bij de 10 bent aangekomen, wordt je bewust wat dit in jouw systeem teweegbrengt. Nu je de plaats van de 1 iets veranderd hebt.

Meditatieoefening

Tijdens deze oefening, deze eerste meditatie, heb je misschien opgemerkt dat je geen andere gedachten hebt gehad dan alleen de gedachte van het tellen. Dat is mediteren. Zorgen dat je geen gedachten hebt. Dat je helemaal in het nu aanwezig bent. Je kunt ook een plekje in je kamer creëren waar je jezelf gemakkelijk en prettig voelt. Je kunt een altaartje neerzetten met offerschaaltjes ervoor waar je bloemen of water in doet. Of waxinelichtjes in brandt. Ook kun je een mooi Boeddhabeeld online kopen en in of op het altaar neerzetten. Zo creëer je een fijne en vriendelijke sfeer waar je je helemaal prettig voelt. Op die manier mediteer je het fijnst.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen