Steeds vaker ben je op zoek naar een stil plekje. Een rustige en stille plaats in je huis waar je bij jezelf kunt komen. De samenleving gaat je veel te snel en elke dag ben je alleen maar druk met overleven. Even snel dit, even snel dat. Je wil een rustpuntje in je huis creëren en een huisaltaar kan je daarbij enorm helpen. Wanneer jij dat wil kun je daar bij je innerlijke zelf komen en in alle rust mediteren. Hoe richt je een huisaltaar in?

Eerst ga je op zoek naar een plekje in je huis waar je je helemaal rustig voelt. Waar je jezelf helemaal op je gemak voelt. Dat plekje kan natuurlijk overal zijn. Op een slaapkamer boven, in een zijkamertje of gewoon lekker in een hoekje van de woonkamer. Zet een tafeltje neer en leg of zet er een meditatiekussen of een lekkere stoel bij.

Wat staat er op het tafeltje?

Niet zo heel erg veel. Je kunt tegenwoordig hele mooie huisaltaren online kopen. Bijvoorbeeld een houten altaar in mooie kleuren met een laatje voor je favoriete mala of een paar stokjes wierook. In of voor het altaar kun je een Boeddhabeeld zetten. Zeven offerschaaltjes zet je ervoor, een beetje in een halve kring. Een wierookbrandertje waar je lekker wierook in kunt branden. Aan de muur erboven kun je een Thangka hangen, dat is een geschilderd of geborduurd Tibetaans boeddhistisch wandkleed of een banier die oorspronkelijk in een klooster of boven een familiealtaar werd gehangen. Op de Thangka is vaak een afbeelding van Boeddha weergegeven. Maar het kan ook een afbeelding van Tara of een andere Boeddha zijn. Of van de Dalai Lama. Naast het Boeddhabeeld kun je ook een foto van de Dalai Lama op het tafeltje plaatsen. Maar let er op dat je het niet te vol zet.

De vier elementen

De elementen die voor al het leven op onze aarde zorgen zijn: aarde, water, vuur en licht. Alles is uit licht ontstaan. Het element aarde staat voor het fundament van het leven. Een edelsteen of een gewone steen kun je als aarde zien en het is fijn een steen die goed bij je past en waar jij je goed bij voelt op je altaar te leggen. Het element water staat voor emotie. Een vaasje met een bloem of een paar offerschaaltjes vullen met water is een goed idee. Lucht is het element van de geest. De rook die van een prettig geurend wierookstokje komt kun je vereenzelvigen met het element lucht. Het vierde element vuur staat voor elan en je scheppende kracht. Brandt een kaarsje bij je altaar. Of een waxinelichtje in een offerschaaltje.

Aandacht

Wat je aandacht geeft, groeit. Geef jezelf elke dag een paar minuten stilte, een paar minuten rust. Mediteer voor je altaar. Je hoeft je gedachten niet te blokkeren maar gewoon te laten komen en weer te laten gaan. Zie het als wolkjes in de lucht. Daar komt er weer één en daar gaat hij weer. Houd je gedachte niet vast maar laat hem gewoon weer lekker gaan. Hij is nu even niet belangrijk voor je. Nu gaat het om de stilte en de rust. Nu ben je er even alleen maar voor jezelf. Steek de kaarsjes aan en brandt een wierookstokje. Ga lekker zitten, doe je ogen dicht en kom helemaal bij jezelf. Zo wordt deze plek die speciaal voor jou is steeds krachtiger.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen