Huismiddeltjes tegen hoesten, kruiden en thee tegen die vervelende hoest

Tijdens het koude seizoen is hoesten een frequente en onaangename bezigheid. Gelukkig zijn er een paar huismiddeltjes, kruiden en soorten thee die hoestklachten van nature kunnen laten verminderen of verdwijnen.

Wanneer een verkoudheid opkomt tijdens de koudere dagen laat hoesten meestal niet lang op zich wachten. Hoesten is eigenlijk altijd vervelend en erg onaangenaam. Vooral als we ‘s nachts van het gehoest niet kunnen kalmeren.

Natuurlijke reflex

Maar hoe vervelend en vermoeiend het constante hoesten en hijgen ook kan zijn het is een natuurlijke en betekenisvolle reflex van ons lichaam die ons helpt om weer beter te worden. Hoesten wordt gebruikt om kwaadaardige factoren zoals virussen en bacteriën zo snel mogelijk te verwijderen. Huismiddeltjes, sommige heilzame kruiden en kruidenthee kunnen geïrriteerde luchtwegen helpen kalmeren.

Uiensap met iets zoets

Eén van de oudste huismiddeltjes tegen hoest is voor velen waarschijnlijk geen culinair plezier. Een brouwsel gemaakt van uiensap met kandij of honing als alternatief zou een lichte verlichting moeten bieden als een natuurlijk hoesthulpmiddel. De uien bevatten etherische olie en flavonoïden die in combinatie met zoete kandijsuiker of honing kiemdodende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het doel is om de bronchiën te kalmeren en op natuurlijke wijze de hoestdrang te verlichten. De zelfgemaakte hoestsiroop uit de steelpan is heel eenvoudig te bereiden; snij de ui in kleine blokjes, kook deze met kandijsuiker of honing op laag vuur en laat afkoelen. Zeef het afgewerkte brouwsel door een doek of een koffiefilter en neem er een theelepel per keer in. Weegbree heeft bewezen zachte helpers te zijn voor mensen met hoest.

Kruiden stoombaden

Het inademen van waterdamp is beproefd en staat bekend als hulpmiddel tegen alle soorten hoest. Op deze manier kunnen de droge luchtwegen worden bevochtigd en kan de drang om te hoesten worden verminderd. Een natuurlijk huismiddeltje dat vaak wordt gebruikt, vooral bij vastzittend slijm. Om dit te doen, vul je een inhalator met een speciaal mond- en neushulpstuk met heet water en adem je vervolgens ontspannen en diep in en uit. Het geheel kan natuurlijk ook zonder inhalator werken met kom en handdoek. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water al een beetje is afgekoeld, zodat je jezelf niet verbrandt. Toevoegingen met medicinale planten kunnen het gunstige effect versterken.

Inademing met verse salieblaadjes kan ook helpen bij het verlichten van de drang om te hoesten. Inademen met heet water en kamillebloemen is ook een populair huismiddeltje tegen droge hoest. Een warm bad met etherische oliën gemaakt van geneeskrachtige planten heeft een vergelijkbare werking en is een ware traktatie voor lichaam en geest als het buiten koud is.

Medicinale theeën met natuurlijke plantkracht

Eén van de beste huismiddeltjes tegen vervelende hoest is veel drinken. Warme theeën zijn hiervoor bijzonder geschikt. Dit kan voorkomen dat de slijmvliezen in de mond en keel uitdrogen. Een warme kop van je favoriete thee straalt ook een prettige feel good sfeer uit die je kan helpen beter te worden. Kruidenthee met speciale geneeskrachtige planten helpt bij het verlichten van droge hoest of om het slijm los te maken en zo slijm te vergemakkelijken.

Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen