Wandkleden uit India van Tapisseries de la Mère, Puducherry, India

Je mediteert graag en je hebt er een klein hoekje in je huis voor ingericht. Eigenlijk zou je dit hoekje iets groter willen maken en er meer warmte in willen brengen. Prachtige dikke wandkleden uit India  of een wandtapijt van Tapisseries de la Mère uit Puducherry brengen uitkomst. Het geeft rust en warmte in je meditatieruimte.

Het beroemde weefatelier Tapisseries de la Mère heeft al veel prijzen gewonnen voor ontwerp en weeftechniek. Door de jaren heen zijn de vrouwelijke weefsters meester gobelinwevers geworden en weven ze wandtapijten met grote complexiteit en vol subtiele en uiterst fijne details.

Van schilderij naar wandtapijt

De vertaling van een schilderij naar weefkunst is een hele oude traditie die vooral in de Gouden Eeuw bloeide. Rubens en Frans Hals zijn voorbeelden van schilders die zelf tapisserieontwerpen van hun schilderijen hebben gemaakt. Recente voorbeelden zijn werken van Picasso en Chagall. De kunst van het ontwerpen van een gobelin of wandtapijt is om de ervaring van het schilderij perfect te vertalen naar het nieuwe medium, wol. Het Indian wandkleed moet de sfeer, het gevoel en de stemming van het originele schilderij uitstralen. Wol is een materiaal dat heel dicht bij ons gevoel staat en het handgemaakte karakter van het wandtapijt uit India geeft ons een levendige indruk.

Materialen

De weefgetouwen zijn gevoerd met katoen waarop het wandkleed is geweven met 100% wol. Deze wol komt uit het noordwesten van India en is van uitstekende kwaliteit. De beste kleurstoffen worden gebruikt om uniformiteit en kleurechtheid te garanderen. Het wandkleed kan met een ronde stok door de mouw aan de achterkant worden opgehangen of men kan een strook klittenband gebruiken die aan de muur is bevestigd op een houten strook. De wol zal zich goed hechten aan het plakkerige deel van het klittenband.

Weeftechniek

De kunst van het weven van een gobelin of een wandtapijt onderscheidt zich van andere weeftechnieken door een vereiste hoge weefvaardigheid. De wol wordt draad voor draad ingebracht en het dessin wordt deel voor deel opgebouwd. In één richting worden de delen apart geweven om een perfecte kleurscheiding mogelijk te maken. De kwaliteit van het weven hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Een belangrijke factor daarbij is de precisie waarmee de wever het patroon volgt. Een andere factor is de gelijkheid van kracht die de wever gebruikt wanneer ze de draden op hun plaats slaat. Een klein detail vereist een relatief lichte aanraking, terwijl een groter deel een stevige aanraking nodig heeft.
Het weven van een standaard wandkleed van 60 × 100 cm neemt ongeveer 2 tot 3,5 weken in beslag, afhankelijk van de complexiteit van het patroon en de vaardigheid van de wever. Grotere wandtapijten, 90 × 150 cm en 120 × 180 cm zijn iets dikker geweven om het stuk steviger te maken.
Als je al een wandkleed bij Boeddha.online hebt gekocht, wensen we je veel gelukkige jaren met je wandkleed en als je dat nog niet hebt gedaan, hopen we dat je er later van zult genieten!

Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen