In 1995 hebben archeologen onder een oude tempel in Nepal de geboorteplaats van Boeddha ontdekt. Wetenschappers uit Nepal, India, Pakistan, Sri Lanka en Japan vonden de geboorteplek in het zuidwesten van Nepal vijf meter onder de Mayadevi tempel te Lumbini, dat 350 kilometer ten zuidwesten van Kathmandu ligt.

Keizer Asoka reisde in 249 voor Christus af naar Lumbini om de geboorteplek van Boeddha te bezoeken en plaatste daar een gedenksteen. Vlak ernaast liet Asoka een zuil bouwen die nog steeds rechtop staat. Asoka was de heerser van het Mauryaanse Rijk van 268 tot 232 voor Christus. Na een gewelddadige overwinning in de oorlog om Kalinga kreeg hij spijt van het leed dat hij met deze oorlog anderen had aangedaan en hij bekeerde zich tot het boeddhisme. De naam Asoka is Pali voor vrij van zorgen, vrij van leed, vrij van verdriet. Asoka verenigde een groot grondgebied dat groter was dan het huidige India. Tot Asoka’s rijk behoorde het grootste deel van het Indische subcontinent van het huidige Afghanistan tot Bengalen en zuidwaarts tot Mysore.
Asoka wordt in het boeddhisme nog altijd beschouwd als een groot promotor en beschermer van het boeddhisme en als het voorbeeld van een ideale koning die het beste met zijn volk voorheeft. In 250 voor Christus vond onder leiding van koning Asoka de derde boeddhistische raadsvergadering plaats. Na afloop van deze raadsvergadering zond koning Asoka monniken naar verschillende regio’s in de aan hem bekende wereld, waaronder Nepal, Myanmar, Thailand en Sri Lanka en mogelijk ook naar Egypte, Turkije en Athene.

Inmiddels is Lumbini uitgegroeid tot een drukbezochte pelgrimplaats van boeddhisten. Mayadevi, de moeder van Siddharta Guatama, de eigenlijke naam van Boeddha Guatama of Boeddha Shakyamuni, was op weg vanuit het noorden van India naar haar ouders in Nepal toen zij haar kind baarde.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen