Geplaatst op

Is thee veganistisch?

Een veganistisch dieet is gezond en trendy. En thee is zeker altijd veganistisch. Of niet?

De motivatie achter het niet meer tot je nemen van dierlijk voedsel is vaak om iets goeds te doen voor het milieu en voor jezelf. Bij een natuurlijke levensstijl hoort ook veel drinken en wat is er beter geschikt dan een heerlijke kruidenthee of vruchtenthee. Op het eerste gezicht suggereren de verschillende kruidensamenstellingen dat thee natuurlijk veganistisch is, behalve in het Verenigd Koninkrijk waar melk in de thee wordt geserveerd en in het noorden van Duitsland waar de thee wordt verfijnd met een beetje room. Het is dus goed om soms even beter te kijken.

Wat is er niet veganistisch aan thee?

Sommige theemengsels kunnen zuivelproducten bevatten, zoals room of karamel. Hierdoor krijgt de thee een romige en lichtzoete smaak. Zwarte theeën worden op deze manier vaak verfijnd. Maar de gewenste samenstelling van de thee kan ook worden bereikt door dierlijk vet toe te voegen. Evenzo zijn theecreaties met honing strikt genomen niet veganistisch.

Als je niet zeker weet of een thee veganistisch is of niet, is het handig om de lijst met ingrediënten te bekijken: Melk en zuivelproducten moeten altijd een speciaal etiket hebben aangezien dit bekende allergenen zijn. Ingrediënten van dierlijke oorsprong worden meestal in hoofdletters of vetgedrukt op de verpakking weergegeven. Voor de thee van Bad Heilbrunner vind je gedetailleerde informatie over de ingrediënten die ze bevat.

Is het productieproces van thee veganistisch?

Bij een veganistische levensstijl is het voor jou belangrijk dat er bij de productie geen dieren of dierlijke producten zijn gebruikt. Dit is meestal het geval bij thee, maar er zijn ook een paar uitzonderingen: In het noordwesten van Taiwan wordt een heel bijzondere thee verbouwd die zijn onmiskenbare aroma krijgt van insecten. Als de theebladeren door de insecten worden gebeten, ontwikkelen de planten zeer aromatische afweerstoffen die de thee zijn unieke toon en smaak geven. Volgens de legende verkocht een Taiwanese theeboer de met insecten besmette, eigenlijk onbruikbare bladeren via een aantal omwegen aan het Britse koningshuis. Koningin Elizabeth II was zo enthousiast over zijn exotische smaak dat ze het “Oriental Beauty” noemde.

Onze veganistische kruidenfavoriet:


De Magen Mild Feelgood thee van Bad Heilbrunner® met vitamine B2 – ter ondersteuning van de maagslijmvliesfunctie.