Tibetaanse gebedsvlaggetjes

Tibetaanse gebedsvlaggetjes zijn gekleurde rechthoekige stukjes textiel die bedrukt zijn met gebeden en mantra’s. Ze worden opgehangen als slingers op bergpassen, bij tempels en op rotspunten in de Himalaya. Gebedsvlaggetjes komen alleen voor in het Tibetaans boeddhisme en worden verondersteld afkomstig te zijn uit het oude Bön-geloof, dat voor de opkomst van het boeddhisme in Tibet werd beleden.

Windpaard

Er zijn twee soorten gebedsvlaggen: de vierkante lung ta (Tibetaans voor “windpaard”) vlaggen die in slingers worden opgehangen en verticale darchor vlaggen. De slingers met lung ta vlaggetjes worden tussen twee hoge punten, bijvoorbeeld rotspunten of daken van tempels of stoepa’s of van een hoog punt diagonaal naar beneden gespannen. Dit kan je ook in je eigen tuin doen. Maak de het koord waar de gebedsvlaggetjes aan zitten vast aan een boom en aan een muur of schutting van of bij je huis. Of naar een andere boom.

Vijf kleuren

Gebedsvlaggetjes worden meestal in sets van vijf geleverd, blauw, wit, rood, groen en geel. De vijf kleuren staan voor de vijf elementen. Blauw staat voor hemel, wit voor wind, rood voor vuur, groen voor water en geel voor aarde. Tegelijkertijd staat elke kleur voor een van de vijf Dhyani-Boeddha’s. Blauw voor Akshobhya Boeddha, wit voor Ratnasambhava Boeddha, rood voor Boeddha Amitabha, groen voor Boeddha Amoghasiddhi en geel voor Boeddha Vairochana.
Centraal op een vlaggetje staat de afbeelding van een Ta (een sterk paard) dat 3 juwelen op zijn rug draagt. De Ta symboliseert snelheid en de transformatie van lijden naar verlichting. De drie juwelen staan symbool voor de Boeddha, de Dharma (de boeddhistische leer) en de Sangha (de boeddhistische gemeenschap), de 3 hoekstenen van het Tibetaans boeddhisme. Rondom de Ta staan er verschillende variaties op rond de twintig traditionele mantra’s, elk gericht tot een bepaalde godheid (in het Tibetaanse boeddhisme zijn goden niet zozeer aparte persoonlijkheden maar eerder verschillende aspecten van het goddelijke). Sommige van deze mantra’s worden toegeschreven aan de drie belangrijke Tibetaanse bodhisattva’s: Padmasambhava, Tsjenrezig en Manjushri. Vaak staan naast de mantra’s gebeden voor een lang en voorspoedig leven van degene die het vlaggetje ophangt. Afbeeldingen of namen van vier legendarische dieren staan in de hoeken van het vlaggetje: de draak, de garoeda, de tijger en de sneeuwleeuw.

Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen