Een Thangka online kopen

De thangka schilderkunst vindt zijn oorsprong in de 7e eeuw en is één van de mooiste kunstvormen uit Azië. Thangka’s zijn iconen uit het boeddhisme. De schilderijen vertegenwoordigen Boeddha’s, Bodhisattva’s, passages en verhalen uit de leer van Boeddha. Elke thangka wordt gezien als een deel van de kunst van verlichting.

Spirituele kunstvorm

Thangka’s zijn in de loop van tijd geëvolueerd van een echt spirituele kunstvorm naar een stijl waar ook diverse musea exposities aan hebben gewijd. Kunstenaars in Kathmandu, Nepal ontwikkelden de stijl die Pauba genoemd werd. De nauwe relatie met Tibet en het grote boeddhistische deel van de bevolking betekent dat Nepal nu een van de grootste centra voor Thangka-kunst is geworden.

Perfectie

Er is veel vaardigheid en studie nodig om een ​​Thangka te schilderen. Elk deeltje, elk ornament, elke houding en elk attribuut laat een bepaald aspect van het boeddhisme zien. De kwaliteit van de thangka laat het vermogen van de kunstenaar zien om elk element zo perfect mogelijk weer te geven. Materialen zijn verbeterd, maar techniek is nagenoeg hetzelfde gebleven. De thangka’s zijn schilderingen op een rol omdat ze opgerold makkelijk mee te nemen waren. Veel Tibetanen waren vroeger nomaden. Het Tibetaanse woord thang-ka betekent vastgelegde boodschap.

Boodschap

Dat een thangka meer is dan een decoratieve afbeelding zie je snel, maar om de boodschap erachter helemaal goed te ontcijferen heb je meer kennis nodig. Maar de eerste bedoeling van een thangka is dat de afbeelding je raakt. Dat het je iets doet en dat je zo nieuwsgierig wordt naar die boodschap. De afbeelding van een thangka dient als hulpmiddel bij onderricht. Monniken trokken vroeger van dorp naar dorp om daar aan de hand van thangka’s de leer van Boeddha uit te leggen.

Focus bij meditatie

Daarnaast gebruik je een thangka als een focus en een ondersteuning voor het beoefenen van het boeddhisme. Denk hierbij aan meditatie en de constante herinnering aan het hebben van vertrouwen in het pad dat Boeddha heeft uitgestippeld. Op een dieper niveau zijn thangka’s de visuele expressie van de volledig ontwaakte staat van verlichting, het ultieme doel van het boeddhistische pad.

Verhoudingen

Thangka’s worden getekend volgens een raster, een format, dat de exacte afmetingen en proporties van de Boeddha of bodhisattva aangeeft, zoals die gebaseerd is op de traditionele iconografie van Tibet. Die juiste verhoudingen zijn belangrijk omdat de afbeeldingen informatie overbrengen en een ondersteuning zijn voor het spirituele pad. De kennis van deze verhoudingen en van de betekenis van de verschillende symbolen wordt al eeuwen doorgegeven van vader op zoon, van leraar op leerling.
Alle elementen van een Tibetaanse religieuze schildering hebben een symbolische waarde. Deze symbolen dienen als hulpmiddel om innerlijke kwaliteiten op het spirituele pad te ontwikkelen. De Boeddha-afbeeldingen zelf worden beschouwd als voorstellingen van specifieke aspecten van de verlichting. Manjushri bijvoorbeeld belichaamt wijsheid en Avalokiteshvara belichaamt mededogen. Respectvol zijn tegenover zulke Boeddha-afbeeldingen heeft daarom het effect van respect bewijzen aan wijsheid en mededogen, wat op zijn beurt weer als bron van inspiratie werkt om zelf deze kwaliteiten te ontwikkelen. – Zijne heiligheid de 14e Dalai Lama

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen