Kom met een mantra bij jezelf

Het leven gaat supersnel nu. Even dit, even dat. Snel naar je werk, snel naar huis, snel boodschappen doen, snel naar de sportschool. Alles gaat in een bijzonder hoog tempo en soms kan of wil je dat niet meer bijhouden. Tijd voor jezelf is daarom heel erg belangrijk. Maar hoe kom je bij jezelf? Hoe kom je tot jezelf en hoe neem je rust. Ga naar de stilte, ga naar je innerlijke zelf. Daarvoor gebruik je een mantra die je als ondersteuning om bij jezelf te komen reciteert. Steeds weer herhaalt. Steeds blijft opzeggen.

Wat is een mantra?

Een mantra is een aantal klanken achter elkaar. Het woord mantra komt uit het Sanskriet, het betekent bevrijding van de geest en dat wat onze geest beschermt. De klanken in de mantra vormen een gebed of een mooie zin met een positieve betekenis. Om te zorgen dat gedachten niet je geest overnemen, niet te veel je geest in verwarring brengen, zeg je een mantra op. Je kan een mantra meerdere malen per dag reciteren. In het boeddhisme hebben alle Boeddha’s, Tara’s en Bodhisattva’s een eigen mantra.

Het mooie effect van het reciteren van een mantra

Het reciteren van een mantra heeft een reinigend en helend effect op je geest. En op je lichaam, want lichaam en geest zijn één. Er ontstaan trillingen tijdens het reciteren van een mantra. Deze trillingen hebben invloed op het energieveld van je lichaam. Het universum bestaat uit verschillende trillingsfrequenties. Alles is met elkaar verbonden en de helende kracht van positieve trillingen is enorm groot. Door het reciteren van een mantra ontstaat heling van je lichaam en ontvangt je geest stilte en vrijheid.

Om Mani Padme Hum

Dit is de meest bekende mantra. Om Mani Padme Hum, die je uitspreekt als Om Mani Pemme Hum. Het is de mantra van Bodhisattva Avalokiteshvara, die ook wel Boeddha Chenrezig wordt genoemd. Het is de Boeddha van Mededogen, hij geeft troost en raad aan ieder voelend en levend wezen. De betekenis is dat je het juweel van de wijsheid in de lotus eert. Je zegt dus steeds: Ik eer het juweel van de wijsheid in de lotus. In het boeddhisme gaat het om het feit dat we hier op aarde lijden. Om van dat lijden te worden bevrijd, probeer je verlichting te bereiken. Mediteren is daarbij een heel belangrijk hulpmiddel. Tijdens meditatie reciteer je een mantra, bijvoorbeeld deze mantra Om Mani Padme Hum van Avalokiteshvara.

Je ego loslaten

Door jezelf te bevrijden van emoties en gevoelens die de oorzaken zijn van ons lijden kom je steeds dichter bij je verlichting. Het gaat hier om gevoelens als trots, hebzucht, lust, jaloezie, gretigheid en onwetendheid. Deze gevoelens worden door je ego geactiveerd. Het loslaten van je ego en het bewerkstelligen van zelfloosheid is dus heel belangrijk. De lettergrepen van de mantra houden het volgende in:

  • Om laat trots verdwijnen
  • Ma laat jaloezie verdwijnen
  • Ni laat begeerte verdwijnen
  • Pa laat onwetendheid verdwijnen
  • Dme laat hebzucht verdwijnen
  • Hum laat haat verdwijnen

Het reciteren van de mantra

Door het reciteren van een mantra word je rustig, steeds rustiger. En hoe rustiger je wordt hoe dichter je bij de ware betekenis van bijvoorbeeld Om Mani Padme Hum komt. Ook kan je hierdoor tot andere inzichten komen. Let op je ademhaling en reciteer de mantra. Dit principe geldt voor elke andere boeddhistische Mantra.

Mantra luisteren

Je kan ook mantra’s beluisteren. De Om Mani Padme Hum-mantra kan je als meditatiemuziek makkelijk vinden. Zo kun je bijvoorbeeld bij jezelf komen door te luisteren naar het gezamenlijk reciteren van boeddhistische monniken.

Zien en ervaren van een mantra

Het zien en het ervaren van een mantra heeft dezelfde werking als het reciteren ervan. Je kan het symbool daarom altijd bij je dragen in de vorm van een sieraad of een mooi plekje in je huis geven. Bij Boeddha.online vind je verschillende Tibetaans boeddhistische producten met het OMPMH-symbool en nog veel meer andere mooie artikelen. Ook kan je Boeddha beelden kopen in de vorm van Chenrezig, Boeddha Shakyamuni, Witte Tara en Groene Tara. Geniet!

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen