Wat is de betekenis van een thangka?

Een thangka is een religieuze Tibetaanse schildering op een rol van textiel. Reproducties hiervan zijn geschilderd op papier en met brokaat rondom afgezet. Grotere thangka’s hebben een houten ronde stok aan de bovenzijde en de onderzijde.

De Dalai Lama over de thangka

Alle elementen van een Tibetaanse religieuze schildering hebben een symbolische waarde. Deze symbolen dienen als hulpmiddel om innerlijke kwaliteiten op het spirituele pad te ontwikkelen. De boeddha-afbeeldingen zelf worden beschouwd als voorstellingen van specifieke aspecten van de verlichting. Manjushri bijvoorbeeld belichaamt wijsheid en Avalokiteshvara belichaamt mededogen. Respectvol zijn tegenover zulke boeddha-afbeeldingen heeft daarom het effect van respect bewijzen aan wijsheid en mededogen, wat op zijn beurt weer als bron van inspiratie werkt om zelf deze kwaliteiten te ontwikkelen. – Zijne heiligheid de 14e Dalai Lama (van het voorwoord van ‘Mystical Arts of Tibet’).
thangka Dalai Lama

Schilderij met een boodschap

Het Tibetaanse woord thangka betekent boodschap. Elk symbool en elk detail heeft zijn eigen speciale en specifieke betekenis. Het is duidelijk meer dan zomaar een decoratief schilderij, het is om een bepaalde boodschap door middel van een afbeelding over te brengen. In de thangka’s is het noodzakelijk dat de afbeelding het hart moet raken van degene die naar de thangka kijkt. Zodat deze nieuwsgierig wordt naar de verdere boodschap en betekenis.

Nomaden

Vroeger waren Tibetanen echte nomaden en ze wilden de religieuze schilderijen met zich meenemen. Om die reden werden de afbeeldingen op textiel geschilderd zodat je ze makkelijk kon oprollen en mee kon nemen. Ook boeddhistische monniken trokken in Tibet, Nepal, Bhutan en India van plaats naar plaats om met behulp van een thangka de leer van Boeddha te verspreiden en uit te leggen. Een thangka werd ook als meditatiemiddel gebruikt, als ondersteuning bij de beoefening van het boeddhisme.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen