En alweer twee nieuwe e-mailberichten in je inbox en je smartphone heeft je nodig. Voordat je opneemt, sla je het document snel op zodat er geen gegevens verloren gaan. De morgen op je thuiskantoor is zoals altijd: multitasking op topniveau. Je hebt het gevoel dat alles tegelijk moet. Tijdens de lunchpauze wilde je je ouders bellen en na het werk gaan nog even winkelen. Ook deze week moet de yogales weer komen te vervallen. Komt dit proces je bekend voor?

Mindfulness en alledaagse stress – een contradictio in terminis?

Of het nu als collega, vriend, partner of ouder is: in het dagelijks leven wordt je constant uitgedaagd en soms overweldigd. Tegelijkertijd lokken mobiele telefoons en dergelijke je naar binnen met zogenaamd belangrijke informatie en leiden ze je af. Multitasken is echter niet goed voor je. Hoe slaag je erin om meer bij jezelf te zijn en rust te vinden? Kan je stressbestendiger en dus gelukkiger worden? 3 Tips voor meer mindfulness en zelfzorg, die ook kunnen worden geïntegreerd in een veeleisend dagelijks leven:

Tip 1 – Meer beweging: van de helende werking van een wandeling in het bos

De gebroeders Grimm vonden hun inspiratie in het bos, bosbaden is een oude traditie in Japan en nu heeft de wetenschap het bewezen: een wandeling in het bos is helend voor lichaam en geest. Frisse lucht, rustige lichaamsbeweging en een verscheidenheid aan zintuiglijke indrukken zoals vogelzang of de geur van vochtig mos stimuleren het parasympatische zenuwstelsel – het deel van het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor regeneratie en ontspanning. De Oostenrijkse bioloog Clemens Arvay is ervan overtuigd: “Het bos helpt je tegen depressie en burn-out.”
Je lichamelijke gezondheid wordt aantoonbaar versterkt door een wandeling in het bos: plantenboodschapperstoffen, zogenaamde terpenen en fytocinen, stimuleren ons immuunsysteem en verhogen het aantal killercellen en antikanker-eiwitten in het bloed.
Volgens een onderzoek van omgevingspsychologen heeft alleen al het zien van het bos een positief effect op het risico op hoge bloeddruk.
Waarom probeer je het niet uit? Ga alleen en zonder tijdsdruk het bos in. Concentreer je eerst op je oren en neem bewust waar wat je hoort. Dan zijn er de ogen en tenslotte de neus.

Tip 2 – Mindful eten: bewuster genieten van eten en drinken

Vegan bowls of groentesticks “to go”: Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om gezond en uitgebalanceerd te eten tussen de maaltijden door. Maar het gaat niet alleen om WAT we eten, maar ook HOE we eten. Mindful eten betekent tijd maken voor een maaltijd. Niet om terloops even je honger te stillen, maar om het eten bewust en met al je zintuigen te consumeren. Hoe ruikt de appel? Hoe voelt hij aan? Hoe klinkt het als ik erin bijt? Is het zuur of zoet? Kleine hapjes en grondig kauwen helpen dat alle smaken zich kunnen ontvouwen. Zo kan de bekende appel een nieuwe aromatische ervaring worden. Hetzelfde geldt voor drinken: zelfs het zetten van een kopje thee kan het begin zijn van een korte pauze. Terwijl het water in de waterkoker wordt opgewarmd, sluit je je ogen. Sterke munt, pittige gember of fruitige granaatappel? Hopelijk staat er een lekkere thee in de kast. En als je het borrelende water over de theeblaadjes hebt gegoten, sluit je je ogen weer en wacht je tot de fijne aroma’s je neus bereiken. Pas als de thee getrokken is, neem je eindelijk een klein slokje thee. Je proeft de zure zoetheid met je tong en je voelt de warmte in je mond.

Tip 3 – Minder afleiding: het plezier om je hoofd leeg te maken

Meestal merk je het niet eens meer, maar digitale media zijn bijna het klokje rond bij je. Het grijpen naar je smartphone of tablet is een gewoonte geworden, een gewoonte waar je zelfs ziek van kan worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een tegenbeweging is ontstaan ​​om te ontgiften van de continue digitale consumptie en om het analoge, het echte leven terug te brengen: Digital Detox. Het belangrijkste is een bewuster en zelfbewuster gebruik van slimme apparaten. Maar hoe kunnen deze automatismen worden doorbroken?
Enerzijds kan het handig zijn om bepaalde smartphonevrije plekken of tijden in te stellen, bijvoorbeeld je smartphone niet in de slaapkamer leggen, of je kijkt niet voor 8 uur ‘s morgens naar het scherm. Aan de andere kant kunnen veel functies worden uitbesteed – of het nu de klassieke wekker is die ‘s morgens de beltoon van je smartphone vervangt, of een praktische stadsplattegrond die als gids dient in plaats van een app bij de volgende stedentrip. Dergelijke maatregelen zijn misschien even wennen, maar ze kunnen leiden tot geheel nieuwe ervaringen en ruimte scheppen voor ontmoetingen in het echte leven.

Tips en gewoonten moeten leuk zijn

Het is belangrijk dat geen van deze tips of rituelen dogmatisch wordt nageleefd, anders creëren ze alleen maar meer stress voor jou. Laten we Mindful Eating als voorbeeld nemen: het broodje voor tussendoor is niet verboden, het gaat meer om af en toe de tijd nemen voor een mindful genieten.

Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen