Zittende Boeddha kopen

Boeddha kopen
De houding waarin Boeddha het meest wordt gezien is zittend in een lotushouding. Het is de houding waarin de Boeddha veel lessen heeft gegeven en bovendien is het de houding van meditatie. Zitten biedt de beste balans tussen een actief fysieke inspanning leveren en je zintuigen sluiten. Als je gaat liggen val je gemakkelijker in slaap omdat er geen fysieke inspanning meer nodig is om rechtop te blijven. Als je staat heb je veel vaker voortdurende aanpassingen nodig om niet om te vallen. Rust en kalmte wordt hierdoor moeilijker bereikt. Als je loopt komt daar nog bij dat je uit moet kijken waar je je voeten neerzet. Werkelijk diepe concentratie wordt hierdoor vrijwel onmogelijk bereikt.

De zittende houding

Om deze reden is de zittende houding de enige houding waarin je werkelijk diepe concentratie, samādhi, kan ontwikkelen. In andere houdingen kan je wel bewuste aandacht, sati,
beoefenen, ook een belangrijke voorwaarde voor diepe concentratie.

Boeddha heeft de hoogst mogelijke meditatieve inspanning zittend geleverd en het was in deze houding dat hij uiteindelijk de volledige bevrijding en de verlichting bereikte. Hij inspireerde en motiveerde anderen in deze houding om ook verlichting en bevrijding van het lijden te bereiken. Daarom is de zittende houding een populaire houding in de beelden van de Boeddha.

Je ziet de Boeddha meestal zitten in de lotushouding, de vajrasana-houding, met elke voet rustend op het tegenovergestelde bovenbeen, of in de virasana-houding waarbij de rechter voet op het linker bovenbeen rust en de linker voet onder het rechter bovenbeen geplaatst wordt. In het Theravāda-boeddhisme valt de virasana-houding het meest op, in het Mahayana-boeddhisme zie je de vajrasanahouding vaker. Een zeldzamere zittende houding is de pralambapadasana, waarbij de Boeddha in een stoel of op een troon zit. In de zittende houding kan je de Boeddha zien met verschillende mudra’s, handgebaren.

Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen