Boeddha Amitabha is de Rode Boeddha

Amithaba Boeddha

Boeddha Amithaba of Boeddha Amithayus vertegenwoordigt het oneindige licht. Boeddha Amitabha is één van de vijf Dhyani Boeddha’s en is de Boeddha in het westen, een meditatie Boeddha met de kleur rood.

De Boeddha in meditatiehouding en neemt de Dhyana Mudra aan, de Mudra van meditatie. Zijn handen liggen in zijn schoot met de handpalmen naar boven gericht. De rechterhand ligt boven de linkerhand.

Betekenis Boeddha Amitabha

In het Mahayana boeddhisme is Amitabha één van de vijf Dhyani Boeddha’s, de Boeddha van het oneindige licht en leven. In zijn vorige leven was hij een koning. Hij nam kennis van het boeddhisme en ging verder als monnik met de naam Dharmakara door het leven. Bovendien legde hij de Bodhisattva gelofte af.
Nadat hij kennis maakte met het Boeddhisme, ging hij als monnik met de naam Dharmakara door het leven. Een bodhisattva is iemand die de wens heeft om het welzijn van alle voelende wezens te realiseren. Om dat te doen, streeft een bodhisattva naar volledige verlichting als een Boeddha en door het pad te beoefenen dat vooral bestaat uit een combinatie van mededogen en perfecte wijsheid kan hij het Boeddhaschap bereiken.

Oneindig licht

Amitabha, (Sanskriet: Oneindig licht) ook wel Amitayus (Oneindig leven) genoemd, is in het Mahayana-boeddhisme de grote verlosser-Boeddha. In de Sukhavati-vyuha-sutra’s staat geschreven dat een monnik genaamd Dharmakara vele eeuwen geleden een aantal geloften aflegde. De 18e gelofte hield in dat hij bij het bereiken van het Boeddhaschap iedereen die geloof in hem had en die zijn naam aanriep, herboren zou worden in zijn Paradijs en daar in gelukzaligheid zou verblijven totdat ze de verlichting hadden bereikt. Nadat hij zijn geloften had vervuld, regeerde Dharmakara als de boeddha Amitabha in het Westelijke Paradijs, Sukhavati genaamd, het Zuivere Land.
Amitabha staat in Tibet en Nepal hoog aangeschreven als één van de vijf ‘zelfgeboren’ boeddha’s (Dhyani-boeddha’s) die eeuwig bestaan. Volgens dit concept manifesteerde hij zich als de historische Boeddha Gautama en als de bodhisattva Avalokiteshvara. Zijn kleur is rood, zijn houding is in meditatie (Dhyana-mudra), zijn symbool is de bedelnap, zijn rijdier de pauw, zijn gemalin Pandara, zijn familie Raga, zijn element water, zijn heilige lettergreep “ba” of “ah, ” zijn skandha (element van het bestaan) is sanjna (percepties van zinsobjecten), zijn richting het westen, zijn zintuiglijke waarnemingssmaak, zijn zintuig de tong en zijn locatie in het menselijk lichaam is de mond.

Oneindig leven

Als schenker van een lang leven wordt Amitabha Amitayus genoemd, of Oneindig leven. In China en Japan worden de twee namen vaak door elkaar gebruikt, maar in Tibet worden de twee vormen nooit door elkaar gehaald en wordt Amitayus vereerd tijdens een speciale ceremonie om ​​lang leven te krijgen. Boeddha Amitabha wordt afgebeeld met ornamenten en een kroon en met de ambrozijnvaas waaruit de juwelen van het eeuwige leven vloeien.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen