Wat betekent Om Mani Padme Hum?

Om Mani Padme Hum betekent: O Beschermer van de Lotus en is daarmee een aanroeping van Avalokiteshvara. Het is een mantra die je meerdere keren achter elkaar reciteert. Deze mantra wordt meestal vertaald als de beschermer van het juweel in de lotus.
Door het reciteren van de mantra Om Mani Padme Hum roep je dus de Bodhisattva Avalokiteshvara aan, De Boeddha van Mededogen. Je spreekt deze mantra uit als Om Manie Pemme Hoem. Je roept de Boeddha van Mededogen aan en je voedt jezelf met mededogen. Mededogen voor de ander. Geen medelijden maar mededogen, compassie. Ook mededogen voor jezelf! Het is de bedoeling dat je vanuit het lijden, Samsara, naar de verlichting, Nirvana gaat.

Onthechten en jezelf bevrijden

Je wil jezelf bevrijden van de vijf vergiften onwetendheid, begeerte, haat, jaloezie en trots waar je hier tijdens je leven last van hebt. De Om Mani Padme Hum mantra helpt je daarbij. Elke lettergreep van de meest bekende mantra bevrijdt je van een emotie:

  • Om bevrijdt je van trots
  • Ma bevrijdt je van jaloezie
  • Ni bevrijdt je van lust
  • Pa bevrijdt je van onwetendheid
  • Dme bevrijdt je van begeerte
  • Hum bevrijdt je van haat

Gebedsmolens zijn in de meeste gevallen gevuld met deze korte mantra en prachtige van Avalokiteshvara.

Boeddha.online Chenresig Avalokiteshvara Boeddha

Je kan de mantra zelf reciteren of je kan de mantra beluisteren, bijvoorbeeld door te luisteren naar de prachtige cd van Tsering Lama: Flapping Wings of the Garuda.

De mantra veelvuldig zien is ook een mogelijkheid. Je kan hierbij denken aan het dragen van de afbeelding van de mantra Om Mani Padme Hum op bijvoorbeeld een hanger.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen