Je wil dat je kamer lekker en aangenaam ruikt. Je vindt het fijn als de olie ook nog een heilzame werking heeft. Pure etherische olie wordt gemaakt door het persen van olie uit bestanddelen van planten, kruiden en bloemen. Wat over blijft is olie met zeer geconcentreerde planteigenschappen, de essentie. Daarom de naam essentiële olie.

Wat is het verschil tussen essentiële olie en etherische olie?

In principe is er geen verschil tussen etherische olie en essentiële olie. Het zijn slechts twee benamingen voor hetzelfde product. Let op als een olie aromatische olie of geurolie wordt genoemd. Dan is er meestal sprake van synthetisch geproduceerde olie. Die kan ook heel aangenaam ruiken maar heeft geen heilzame planteigenschappen. Afhankelijk van het doel waarvoor je een olie gebruikt, kan je kiezen voor een etherische olie of een synthetische aromatische olie.

Werking etherische olie

De werking van etherische olie valt samen met de eigenschappen van de plant waar de olie uit gewonnen is. Door de eeuwen heen heeft de botanica onderzoek gedaan naar planten en hun eigenschappen. Die kennis wordt gebruikt bij het maken van medicijnen en ook voor de toepassing van etherische oliën. De werking van een olie hangt af van de essentie van de plant waar de olie uit gewonnen is.

Lavendel

Lavendel heeft een ontspannende en kalmerende werking. Lavendel essentiële olie wordt verdampt tijdens een ontspanningsmassage of een behandeling in een sauna of een wellness resort.

Eucalyptus

Eucalyptus opent de luchtwegen en heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Door eucalyptusolie met een etherische olie brander te verdampen kan je de luchtkwaliteit in je slaapkamer of woonkamer verbeteren. Aromafume essentiële olie Eucalyptus is 100% natuurlijk en onverdund. Eucalyptus staat algemeen bekend om zijn frisse geur, slijmoplossend vermogen en ontsmettende werking.

Rozemarijn

Rozemarijnolie stimuleert de bloedsomloop en verwarmt de huid. Deze olie wordt veel gebruikt in de aromatherapie en bij massages. Wanneer je rozemarijnolie als massageolie gebruikt dan moet je deze vermengen met een neutrale plantaardige olie zoals zonnebloemolie of amandelolie. In zijn pure vorm kan rozemarijn essentiële olie te heftig zijn voor de huid en irritatie veroorzaken.

Sinaasappel

Sinaasappelolie heeft een verfrissend, opbeurend effect en antiseptische eigenschappen. Sinaasappelolie kan gebruikt worden voor aromatherapie, als massageolie en je kan een paar druppels sinaasappel essentiële olie in een glas water doen voor een verfrissende drank die een positieve werking heeft op je spijsvertering.

Aroma diffuser olie

Etherische oliën zijn perfect om te gebruiken voor aromadiffusie. Koop een aroma diffuser of een keramische of spekstenen olieverdamper. Door de hoeveelheid water en druppels olie naar eigen idee te mengen, heb je nooit een te sterk of te zwak aroma en kan je eenvoudig doseren op basis van de grootte van de kamer.

Is etherische olie hetzelfde als massage olie?

Een vraag die we vaker krijgen is of essentiële olie hetzelfde is als massageolie. Massageolie kan gemaakt zijn met een etherische olie. Vaak vormt dan een neutrale plantaardige olie de basis, zoals bijvoorbeeld jojoba-olie, zonnebloemolie, amandelolie of rijstolie, en is een etherische olie toegevoegd. Hierdoor is de massageolie voordeliger in prijs, bovendien kan een pure essentiële olie te krachtig zijn om onverdund op de huid aan te brengen.

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen