Wat is mediteren?

Je wil rust, je wil onthaasten, je wil minder spullen en je wil vooral een zinvoller leven. Van vrienden hoorde je over mediteren en dat het zo fijn is. Wat is mediteren? Je was er eerst een beetje bang voor, maar je wilde het toch ook echt ervaren. Mediteren is heel eenvoudig en bovendien heel gezond! Je maakt verbinding met jezelf en je ervaart de mooiste dingen.

Kom bij jezelf!

Bij jezelf komen. Helemaal in het nu zijn. Dit kun je bereiken door alleen maar met je ademhaling bezig te zijn. Geen andere gedachten dan alleen je ademhaling. Je inademing en je uitademing. Volg je ademhaling. Ga lekker en vooral goed zitten. Op een plek waar je het fijn vindt om even te verblijven. Het liefst met een rechte rug, dan ben je alert en toch ontspannen. Voel je zitbeentjes op de zitting van de stoel en voel je voeten op de vloer. Zorg dat je voeten warm zijn. Sluit je ogen en kom bij jezelf.

Tel je ademhaling

Nu ga je rustig inademen en uitademen en aan het einde van de uitademing zeg je in jezelf 1, bij de volgende uitademing 2 en zo ga je door tot de 10. En na de 10 wordt je je bewust van wat er allemaal in jou gebeurt wanneer je in een ontspannen alertheid aanwezig bent. Merk op dat er misschien spieren zijn die zich spannen, maar doe er niets mee. Het gaat om het opmerken, het ervaren en het bewust worden. Nu ga je de 1 iets verplaatsen. Je hebt de inademing en de uitademing. Vlak voordat je in gaat ademen, zeg je zacht in jezelf 1 en je laat het weer doorstromen tot en met 10. Dus de plaats van de 1 verandert iets. En als je bij de 10 bent aangekomen, wordt je je bewust wat dit in jouw systeem teweegbrengt, nu je de plaats van de 1 iets veranderd hebt.

Meditatieoefening

Tijdens deze meditatie heb je misschien opgemerkt dat je geen andere gedachten hebt gehad dan alleen de gedachte van het tellen. Dat is mediteren. Zorgen dat je geen gedachten hebt. Dat je helemaal in het nu aanwezig bent. De ene keer ervaar je een tinteling in je voeten, de andere keer een warm gevoel in je borst. Je brengt je geest tot rust en in meditatie ervaar je gelukzaligheid. Je ervaart een niet gehechte liefde, een niet persoonsgebonden liefde. Je ervaart dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Grenzen lossen op, alles is alles, jij bent iedereen.

Mededogen

Mij heeft meditatie geholpen om meer vanuit mijn hart te leven. Anderen geen schade te berokkenen, geen pijn te doen. Het heeft mij een enorme stimulans aan mededogen gegeven. Dat ik niet meer altijd maar oordeel over anderen, meer vanuit mijn hart leef. Welke mooie ervaring brengt meditatie jou?

Onafhankelijk geverifieerd
500 beoordelingen