Je eigen meditatieruimte inrichten

Je hebt al een paar plekjes in huis waar je je helemaal lekker voelt. Waar je bijvoorbeeld elke ochtend even heerlijk zit met je vroege ontbijt. Of waar je ‘s middags heel erg rustig even in een interessant boek kan wegdromen. Vanaf nu wil je ook mindful op een hele speciale plek kunnen mediteren in een aparte ruimte die echt bedoeld is voor mindfulness en meditatie. Lees hier vier tips om een mooie meditatieruimte in je eigen huis in te richten.

1 Waar in huis voel je je echt fijn?

Ga in gedachten door je huis en kijk op welke plek je je het meest gelukkig voelt. Is het in dat kleine kamertje aan het einde van de gang boven waar je nu meestal de schone was strijkt of is het misschien dat intieme hoekje in de woonkamer waar het altijd lekker stil is? Kies een rustgevende en vooral stille plek, zo ver mogelijk weg van de drukte in huis.

2 Maak die ruimte heel persoonlijk

In de meditatieruimte is het belangrijk om bij jezelf te komen. Aandacht voor jezelf. Kaarsjes en sfeerlichten dragen bij aan een rustige en kalme sfeer. Het aansteken van de lichtjes is een kalmerend en rustgevend gebaar en bovendien heeft de geur ervan een positieve werking.

3 Kies fijne afbeelding aan de muur

wandkleed India

Hang afbeeldingen aan de muur op die jou zoveel mogelijk innerlijke rust geven en heerlijk ontspannend werken. Je kan hierbij denken aan een fraai Thanga met een afbeelding van Boeddha of Witte Tara. Ook een prachtig handgeweven wandkleed uit India brengt rust en geeft je meditatieruimte een persoonlijke touch.

4 Klankschalen, vajra en bel

vajra dorje

Zet een comfortabele stoel in de ruimte waar je goed rechtop op kan zitten met een rechte rug. Zo kan je goed ontspannen en blijf je tegelijk alert. Of maak gebruik van een lekker meditatiekussen en sla een warme meditatiedeken om je heen. Je kan in je kamer ook een altaartje maken. Een tafel met een altaarkleed waar je een bel en vajra op plaatst, je rudraksha mala’s neerlegt en een mooi Boeddhabeeldje neerzet. Een zachte aanslag op de klankschaal betekent het begin van je meditatie.

5 Boeddha

Als je tijdens je meditatie Boeddha wil visualiseren, kan het helpen als je elke keer Boeddha ziet zodra je de meditatieruimte binnengaat. Op die manier wordt het steeds makkelijker voor je om Boeddha in gedachten voor je te zien. De Boeddha die je visualiseert moet zich niet te ver maar ook niet te dichtbij bevinden. Een afstand van ongeveer een meter, ter hoogte van je wenkbrauwen is goed. Het beeld dat je visualiseert mag niet groter zijn dan tien centimeter. Het helt wanneer je een klein maar stralend beeld visualiseert, alsof het uit licht is gemaakt. Een stralend beeld gaat de natuurlijke neiging tot slaperigheid tegen. Als je het beeld van Boeddha ook nog redelijk zwaar voorstelt, gaat de gewichtige en zware voorsatelling van Boeddha je ongedurigheid tegen.

Houd deze tips bij het inrichten van je meditatieruimte goed in gedachten. Elke keer als je de ruimnte binnengaat zal je een vredig gevoel overkomen. De rust en de harmonie zijn belangrijk, die brengen rust en harmonie bij je innerlijke zelf.

Het ontwikkelen van rustig mediteren, rustig vertoeven, vereist toewijding tot je het proces helemaal beheerts. Een rustige omgeving geldt als een voorwaarde, net zoals de steun van vrienden en familie. De wereldse zorgen, je sociale verplichtingen, je familie, je zaak, alle wereldse besognes zet je van je af en je wijdt jezelf uitsluitend aan het ontwikkelen van concentratie. Om te beginnen kan je het beste korte meditatiesessies houden, verspreid over de dag. Begin met tien sessies van tien minuten en naarmate je concentratievermogen toeneemt, verleng je de sessies en verminder je de ferquentie.

Veel plezier met het ontwerpen en inrichten van je eigen meditatieruimte!

Onafhankelijk geverifieerd
484 beoordelingen