Nederlanders drinken veel thee en Nederlanders houden van thee, bij voorkeur een mengsel van kruiden- en vruchtenthee. Infusion is erg hip en verse muntthee. Eventueel met  een beetje honing. Hoe zit dat met andere landen? We beginnen onze infusierijke reis naar de meest populaire theesoorten.

Of het nu gaat om zwarte thee of witte thee, groene thee, mate of matcha: theesoorten zijn net zo divers als de smaken zelf. Dit verklaart ook waarom thee, na water, de populairste drank ter wereld is!

Nederlanders houden van een mix

In Nederland wordt veel thee gedronken. Eén op de vier mensen geniet elke dag van de warme aromatische drank en ongeveer 73% trakteert zichzelf minstens één keer per week op een kopje thee. Ikzelf drink een pot thee per dag, en jij? Mengsels van kruiden- en vruchtenthee staan ​​op de eerste plaats, die worden het meest gedronken. Maar ook de zogenaamde monovariëteiten zijn populair, muntthee, indien mogelijk vers, is hier het populairst.

En hoe zit het met zwarte en groene thee? Bijna de helft van de Nederlandse thee liefhebbers houdt van deze soorten, beide van de theeplant (Camellia sinensis).

De consumptie per hoofd van de bevolking laat zien hoe groot de Nederlandse liefde voor thee is. Elke Nederlander drinkt ongeveer 42 liter fruit- of kruidenthee en 28 liter zwarte of groene thee per jaar. Bij het bereiden gebruiken de meeste Nederlanders het praktische theezakje. Slechts 5 procent van de Nederlanders zet thee van losse blaadjes.

Even de tijd stilzetten

In Duitsland, in Oost-Friesland, heerst een theetraditie genaamd Teetied. Het Oost-Friese theeseizoen, Teetied, wordt zelfs door UNESCO erkend als immaterieel cultureel goed. De traditionele bereidingsstappen van het exclusieve zwarte theemengsel Ostfriesenrose moeten strikt worden nageleefd. Inclusief Kluntje en het Wulkje van room. Met zijn Teetied zet de Duitse Oost-Fries de tijd even stil.

Favoriete thee in Europa

Binnen Europa verschillen de smaken echter aanzienlijk als het om thee gaat. Terwijl pepermuntthee een populaire drank is in Duitsland, is de muntsmaak niet populair in de Scandinavische landen. Zweden en Denemarken geven de voorkeur aan zwarte thee zoals Earl Grey of English Breakfast Tea. Deze variëteit is, geen wonder, ook erg populair bij de meeste Britten. Hier wordt het traditioneel geserveerd als een thee van vijf uur met melk of een scheutje citroen.

Variatie gekoelde thee in Noord-Amerika

Je zou kunnen denken dat naast koude en zoete frisdranken, warme thee weinig kans zou hebben om de dorstlesser bij uitstek te worden in de Verenigde Staten. En dat is waar, maar in de gekoelde versie is thee de grote hit: 46 procent van de Amerikanen zegt minstens twee keer per week ijsthee te drinken: meestal met een fruitig bessen- of zoete perzikaroma.

Wie drinkt de meeste thee?

De grootste theeconsumenten ter wereld bevinden zich momenteel op het grensvlak tussen Europa en Azië, in Turkije. Jaarlijks drinken de Turken bijna 3 kilo thee per persoon. Daarentegen lijkt het Nederlandse jaarverbruik van slechts 0,3 kilogram per hoofd van de bevolking verwaarloosbaar.

Thee als groente

De grootste thee-export ter wereld komt voornamelijk uit China en India. Samen produceren deze staten ongeveer 4,4 miljoen ton thee. Met een blik op de geschiedenis van thee zijn deze feiten echter makkelijk te begrijpen. Wie heeft tenslotte zo’n 1500 jaar geleden de aromatische infusiedrank uitgevonden? De Chinezen! Tot die tijd werd de theeplant nog als groente geconsumeerd. En tijdens de koloniale periode, zo gaat het gerucht, werd de plant ‘s nachts en in de mist gestolen uit de bergachtige theegebieden van China tijdens een geheime missie van de Britse Oost-Indische Compagnie en naar India gesmokkeld.

Een snufje zout in de thee

Thee is veel meer dan een drankje. Thee maakt deel uit van de cultuur, ook al lijken de lokale gebruiken ons soms vreemd. Tibetanen houden van hun boterthee en de inwoners van Mongolië houden van gezouten groene thee. En hoe drink jij je thee het liefst?

Onafhankelijk geverifieerd
446 beoordelingen