Geplaatst op

Innerlijke Vrede

De ware bron van geluk

Onze mentale vrede, onze innerlijke vrede, is de ware bron van geluk. En met geluk bedoel ik niet alleen maar oppervlakkig geluk, zoals onze gewone pleziertjes die makkelijk in pijn veranderen of onze opgewektheid dat makkelijk een teleurstelling wordt. Wanneer ik geluk zeg, bedoel ik een diepe innerlijk vrede en vreugde, een tevredenheid en welzijn, die je met anderen kan delen. Een geluk dat iedereen gelukkig maakt. Het is heel mooi en daarnaast blijkt onze innerlijke vrede, de bron van ons geluk, ook de bron van uiterlijke vrede te zijn! Vanuit innerlijke vrede volgt als vanzelf en van nature uiterlijke vrede. Natuurlijk! Dus nu, voor de komende twaalf of dertien minuten, zou ik graag willen voorgaan in een ademhaling meditatie die je kan volgen. Samen zullen we dan wereldvrede scheppen.

Ademhaling

Richt je gedachten op jouw ademhaling. Op de ervaring en de beleving van je ademhaling. Heel zacht en vooral heel natuurlijk volg je de ademhaling. Adem in en adem uit door je neusgaten. Je wordt je bewust van je adem vanaf het uiteinde van je neusgaten terwijl je inademt en uitademt. Deze sensatie, deze beleving is het onderwerp van je meditatie. Met bedachtzaamheid focus je op deze sensatie, het kalme ritme van je ademhaling waarbij al het andere wegvalt. Wanneer andere gedachten bij je opkomen, weersta je de verleiding deze te volgen. Als je op een bepaald moment toch je gedachten gaat volgen, breng dan jezelf terug naar die sensatie van je ademhaling. Net zo vaak tot je geest rust vindt in het ritme van die ademhaling.

Mentale vrede

Op deze manier hoef je nauwelijks moeite te doen om te mediteren, terwijl de drukte van rumoerige en afleidende gedachten wegglijdt, heb je de mogelijkheid om het denken van je geest te ervaren als heel stil, vredig, helder en ruimtelijk. En deze mentale vrede is een teken van het veel grotere vermogen van vrede, dat altijd al in ons ligt. We maken contact met ons vermogen om vrede te creëren. En voordat je weer uit deze meditaie komt, kan je een besluit ontwikkelen of zelfs nemen om voor altijd in dit vredige denken van je geest te blijven. Moge op deze manier iedereen het ware geluk vinden en mogen we vrede scheppen in onze wereld.

Kelsang Jampa